Wattpiek

De Wattpiek (zie: Wikipedia) is een eenheid om de fotovoltaïek te meten van een zonnepaneel. Het maximale vermogen van een zonnepaneel is uit te drukken in Watt. Zonlicht is niet altijd even sterk aanwezig en daarom is, om het maximale vermogen van de paneel uit te drukken, een andere eenheid bedacht: de Wattpiek (Wp). Het is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren welke onder standaard omstandigheden gemeten kan worden. Deze zijn, de sterkte van de zonnestralen, een flux elektromagnetische straling met het vermogen van 1000 watt per vierkante meter. Ook de richting van de zonnestralen (invalhoek) moet loodrecht op de zonnecel zijn. Daarnaast is het zonnespectrum van belang en moet de temperatuur van een zonnecel 25 graden Celsius zijn. In Nederland worden veel panelen met een vermogen van 250 Wattpiek verkocht. Een paneel kan dus 250 * 0,85 = 212,5 kWh per jaar opwekken (zie meer over de correctiefactor van 0,85 hieronder).

Correctie op het maximale vermogen

In Nederland kun je waarschijnlijk nooit van het maximale vermogen gebruik maken en daarom wordt er een correctie toegepast op het Wp vermogen die je in de specificaties kunt terugvinden. De waarde die daarvoor wordt genomen is een factor 0,85. Dit houdt in dat een zonnepaneel systeem met een vermogen van 1000 Wp op jaarbasis maximaal 850 kilowattuur stroom opwekt (kWh). Op die manier krijg je een eerlijk beeld van wat zonnepanelen je precies opleveren in Nederland. Houd er wel rekening mee dat, omdat er meer zonuren in het westen van het land zijn, je aan de kustgebieden iets meer kWh's per jaar kunt opwekken.

De Wattpiek

De Wattpiek is dus een weergave van de eigenschappen van zonnecellen ongeacht de omstandigheden. Hij wordt immers onder altijd dezelfde eigenschappen gemeten. De Wattpiek is een nuttig meetmiddel om de efficiëntie van een zonnecel of een zonnepaneel te bepalen. En hiermee is het mogelijk om andere zonnepanelen met elkaar te gaan vergelijken. Het rendement van een gemiddelde zonnecel zal tussen de 12% en de 18% zitten. Als de instraling 1000 watt per m2 is dan betekent dit dus dat je per vierkante meter een rendement van 120 tot 180 watt krijgt. Als je dus 1.000 watt wilt leveren dan heb je tussen de 5 en de 10 m2 aan zonnepanelen nodig.

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Azimut
> Biomassa
> Warmtepomp
> Wisselstroom
> Zelf stroom opwekken
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven