Het vergelijken van zonnepanelen is niet ingewikkeld. Er zijn verschillende factoren waarmee je kunt vergelijken om te achterhalen welke zonnepanelen het beste in jouw situatie passen.
De kwaliteit van de zonnepanelen wordt bepaald door het soort zonnecel. Zo is er het polykristallijne paneel, dat bestaat uit meerdere grove kristallen. Ook is er een monokristallijne paneel dat bestaat uit één kristal. De kwaliteit van het monokritstallijn is beter en zo ook het rendement. Glas-glas zonnepanelen zijn nog beter maar kosten gelijk ook meer. Niet elk merk heeft beide soorten zonnepanelen beschikbaar in het assortiment en specialiseren zich dan ook vaak in een van de verschilleden technologieën. Zie ook pagina: soorten panelen.
De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen opwekken (vermogen van de panelen) vermindert naarmate de levensduur vordert. Dit komt door weersomstandigheden en het UV-licht. Fabrikanten van zonnepanelen geven garantie op het vermogen. Door hiernaar te kijken weet je wat het minimale vermogen van de panelen zijn. Is de vermogensgarantie van de zonnepanelen bijvoorbeeld 10 jaar voor 90%, dan moeten de panelen na deze 10 jaar minimaal 90% van het oorspronkelijke vermogen blijven leveren. Het is zinvol om te kijken naar de vermogensgarantie van zonnepanelen tijdens het vergelijken. Omdat glas-glas zonnepanelen het minst snel achteruit gaan wat betreft het opwekvermogen is daarom de garantie op deze panelen het beste. Er zijn fabrikanten die een garantie van 10, 15 of 25 jaar op hun panelen geven.
Leveranciers van zonnepanelen maken onderscheid tussen de garantieperiodes van zonnepanelen en omvormers. Dit wordt de productgarantie genoemd. De garantie op zonnepanelen verschilt per soort en merk. Deze garantie geldt voor gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of de constructie van de zonnepanelen. Het gevolg hiervan is dat de zonnepanelen installatie niet werkt. Met productgarantie ben je hiertegen beschermd.
Zonnepanelen kunnen ook worden vergeleken op de keurmerken die ze bezitten. Zo zijn er het CE IEC en het TÜV keurmerk. Kijk bij het vergelijken van de panelen naar de keurmerken die de fabrikant in bezit heeft.
Daarnaast zijn panelen te vergelijken op prijs en prestatie. Hiermee wordt de verhouding tussen de prijs van de zonnepanelen en de opbrengst van elektriciteit bedoeld. Monokristallijne panelen zijn in de meeste gevallen duurder dan polykristallijne. Ze hebben dan ook een hoger rendement en er is minder ruimte nodig op het dak. De prijs/prestatie verhouding is goed.
Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, houdt er dan ook rekening mee dat het niet alleen gaat om de panelen. Zo moet je ook betalen voor een omvormer, de montagesets en eventuele installatiekosten (maar ook de eventuele financiering: rente op een lening).
De opbrengst van monokristallijne en glas-glas zonnepanelen is het hoogst. Dit scheelt enkele procenten met de polykristallijne panelen. Door het hogere rendement hoeven er minder zonnepanelen per vierkante meter te worden geïnstalleerd. Het is daarom verstandig om een afweging te maken tussen kwaliteit, rendement, budget en de beschikbare ruimte op het dak. Bij een klein dakoppervlak kun je natuurlijk het beste kiezen voor monokristallijne zonnepanelen of glas-glas panelen.
Het vermogen van zonnepanelen is een goede indicator en wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat de zonnepanelen op kunnen wekken onder ideale omstandigheden. Deze omstandigheden zijn zelden aanwezig in Nederland. Daarom wordt het Wp vermogen gecorrigeerd met een factor 0,85. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 2000 Wp levert in Nederland dus 1700 kilowattuur (kWh) aan bruikbare elektriciteit. Fabrikanten leveren panelen met verschillen in het vermogen. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel bedrijven die je verder kunnen helpen.
Het vermogen van zonnepanelen kan afwijkend zijn. Op deze afwijking kun je zonnepanelen vergelijken. Tijdens de productie kan er een afwijking ontstaan in het vermogen, deze kan meer of minder worden. De fabrikant geeft aan hoeveel procent deze afwijking kan zijn van het maximaal vermogen. Meestal is dit rond de -1 en 3%. Bij een zonnepaneel van 240 Wp betekent 3% minder een vermogen van 233 Wp. Om te weten hoeveel kWh zo een paneel per jaar opwekt dien je de correctiefactor van 0,85 te gebruiken.
Hoeveel elektriciteit kan een paneel halen uit zonlicht? Het rendement is belangrijk tijdens het vergelijken, vooral wanneer er beperkte ruimte is op het dak. Hoe hoger het rendement, des te minder zonnepanelen er nodig zijn. Daarbij komt dat de investering dan ook lager uit kan vallen.
Wanneer de temperatuur van de buitenlicht te hoog wordt leveren zonnepanelen minder rendement. De terugloop van het rendement is afhankelijk van de kwaliteit. Het getal geeft aan hoeveel procent het vermogen terugloopt bij een temperatuur die hoger is dan 25 graden Celsius. Kies zonnepanelen die 0,5% verliezen per graad Celsius. Hoe lager het getal, hoe minder het vermogen terugloopt. Kies daarom zonnepanelen met het laagst mogelijke percentage.
Om te beginnen met vergelijken dien je eerst te weten wat er in jouw regio zoal aangeboden wordt. Daarom is het verstandig om meerdere offertes op te vragen en te beginnen met het vergelijken van de panelen, de omvormers en het algehele systeem. Daarbij kun je de informatie hierboven gebruiken en kijken welke installateur het beste soort paneel tegen de beste prijs aanbiedt. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere zonnepaneel offertes op.
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?
> Hoe werken zonnepanelen?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
> Wat is de levensduur van zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?
Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven