Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van het aantal kilowattuur dat je per jaar verbruikt en hoeveel je daarvan wilt opwekken door middel van zonnepanelen. Experts raden aan om zo een 75% van je maximale stroomverbruik op te wekken met zonnepanelen. Dit heeft namelijk te maken met de salderingsregeling en is het na een bepaald punt (de salderingsgrens) minder aantrekkelijk om zonnestroom op te wekken. Zie ook pagina: salderen. Het verbruik van je huishouden is dus bepaald voor het aantal panelen, maar vergeet niet dat de beschikbare ruimte op je dak ook een aanzienlijk invloed op dit aantal heeft.
Het vermogen van zonnepanelen is een goede indicator om het aantal (deels) te bepalen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat de zonnepanelen op kunnen wekken onder ideale omstandigheden (in een laboratorium of testcentra van zonnepaneelfabrikanten bijvoorbeeld). Deze omstandigheden zijn zelden aanwezig in de praktijk. Daarom wordt het Wp vermogen gecorrigeerd met een factor 0,85. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 2000 Wp levert in Nederland dus 1700 kilowattuur (kWh) aan bruikbare elektriciteit.
Als je dus een systeem van 4000 Wp laat plaatsen, zal dit systeem dus op jaarbasis 3400 kWh kunnen opwekken. Als 3400 kWh ongeveer 75% van je verbruik is kun je dus terugrekenen naar het aantal panelen dat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld kiest voor het Duitse Bauer premiumline BS en panelen neemt met een vermogen van ongeveer 250 Wattpiek heb je dus 16 panelen nodig (4000 Wp / 250 Wp = 16 panelen).
Maar nu je weet hoeveel je nodig hebt voor je huishouden is er nog een ander punt. Je moet ook rekening houden met het beschikbare ruimte op het dak. Wat als er geen 16 panelen op passen? Of je dak niet richting het zuiden staat? Dan kun je kiezen voor panelen met een hogere Wp, de zogenoemde hoogrendement panelen of moet er een andere oplossing verzonnen worden welke erg afhankelijk is van de situatie bij jou thuis. Laat je daarom altijd adviseren door meerdere installateurs om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. Met onze offerte service kun je gratis en vrijblijvend een kostenoverzicht laten opmaken.
Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
> Waar worden zonnepanelen geplaatst?
> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
> Wat is de levensduur van zonnepanelen?
> Wat is een slimme meter?
> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?
Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven