Op zonnepanelen krijg je een fabrieksgarantie en ook een vermogensgarantie. Het is goed om het verschil tussen beide te kennen, zodat je weet waar je ooit aanspraak op kan doen mocht het zo ver komen. Zie ook pagina garantie zonnepanelen.
Als je zonnepanelen gaat kopen dan is het standaard dat je hier ook een fabrieksgarantie op krijgt. Als er iets kapot gaat binnen de fabrieksgarantie (defect te verwijten aan de fabrikant), dan worden de panelen meestal gewoon vervangen en krijg je nieuwe. De fabrieksgarantie is er vaak voor 2 tot 5 jaar. Het verschilt per fabrikant en leverancier van zonnepanelen.
Als we puur kijken naar de panelen is het zo dat als gevolg van degradatie zonnepanelen in opwekvermogen achteruitgaan gedurende de levensfase. Het weer (vooral vocht) en het UV-licht tasten de zonnepanelen aan. Met een vermogensgarantie weet je dat je na bijvoorbeeld 10 jaar nog steeds een opbrengst hebt van 90% van het oorspronkelijke rendement (alle fabrikanten geven zo een garantie). Mochten de panelen na 10 jaar dus minder dan die 90% van het maximum opwekken dan krijg je nieuwe panelen.
Er zijn fabrikanten die ook een garantie geven tot 20 jaar na aankoop van de panelen (in dit geval is de garantie na 10 jaar 90% en na 20 jaar 80% van het maximum). Verder zijn er nieuwe type zonnepanelen, genaamd glas-glas zonnepanelen. De techniek zorgt er voor dat de degradatie aanzienlijk minder is en er dus na 20-25 jaar veel minder verlies in opwekcapaciteit is.
Als consumenten zonnepanelen gaan kopen dan let men als eerste op de prijs, dan op het rendement en de opbrengst. Voor 40% van de consumenten is de garantie een punt van aandacht. En maar liefst 50% van de consumenten letten helemaal niet op de garantie. En dat is natuurlijk vreemd, aangezien de terugverdientijd 7 tot 9 jaar is en men de zonnepanelen minimaal 25 jaar op het dak zal hebben.
Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?
Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven