Niet alle zonnepanelen zijn gelijk aan elkaar. Er zijn vele fabrikanten van zonnepanelen welke niet allemaal dezelfde materialen en technieken gebruiken. En natuurlijk is dat goed. Op die manier komen er steeds meer betere zonnepanelen op de markt.
Zonnepanelen zijn voornamelijk als polykristallijn of monokristallijne variant te koop. Hierbij worden kristallen gebruikt om zonne-energie op te wekken. Daarnaast zijn er ook amorfe zonnepanelen die op een andere manier werken dan de eerder genoemde twee soorten. Een nieuw product dat recent op de markt te verkrijgen zijn de zogenoemde glas-glas zonnepanelen. Lees hier meer over alle 4 de soorten zonnepanelen.
Amorfe zonnepanelen worden ook wel dunne-film panelen genoemd. Het rendement van de polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen ligt rond de 12% tot 15% procent. Het rendement van amorfe zonnepanelen ligt een stuk lager met een rendement van 6% tot 9%.
De dunne-film panelen zijn cellen welke als een soort laminaat geproduceerd wordt. Ze worden van amorfe silicium gemaakt. De panelen hebben een lager rendement en zijn ook een stuk goedkoper. Als je veel beschikbare ruimte op het dak hebt dan hoeft dit lagere rendement geen probleem te zijn. Je kunt dan simpelweg meer ruimte gebruiken voor de amorfe zonnepanelen om hetzelfde Wattpiek vermogen te behalen als de overige soorten zonnepanelen, maar dan wel met meer panelen.
Fabrikanten zijn van mening dat amorfe zonnepanelen een stuk beter zijn dan kristallijn zonnepanelen. Ze zijn namelijk minder gevoelig voor veranderingen van temperatuur en het rendement van de zonnepanelen is ongevoelig voor de hoek waarin de zon op het amorfe zonnepaneel schijnt.
Het rendement is dus onafhankelijk van de instraling. Doordat een amorfe zonnepaneel een lagere temperatuur heeft verliest het ook minder warmte en ontstaat er geen grote temperatuurschommelingen in de cel. Mocht het amorfe systeem optimaal ontwikkeld en geplaatst worden dan kun je er heel veel voordeel mee doen voor een aanzienlijk lagere aanschafprijs. Echter verkopen niet alle installateurs deze soort zonnepaneel.
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven