Asbest en zonnepanelen

Tot het einde van de jaren '80 was het heel normaal om asbest bouwmaterialen te gebruiken. Asbest is een verzameling van mineralen welke bestaan uit zeer kleine vezels welke eigenlijk met het normale oog niet te zien zijn. Het is een zeer sterke stof en materiaal welke tegen een stootje kan, slijtvast is en ook nog eens goed isoleert. Daarnaast was het ook een zeer betaalbaar materiaal.

De gezondheid

Asbest en de gezondheid zijn twee woorden welke niet goed samengaan, want het is levensgevaarlijk om asbestvezels in te ademen. Als asbest op een verkeerde manier verwijderd wordt dan kan het gebeuren dat er asbestvezels vrijkomen welke ingeademd kunnen worden. En zitten nog steeds in materialen in gebouwen en andere bouwwerken. Als er niets mee gebeurt dan is het niet schadelijk voor de gezondheid (hechtgebonden). Als de asbest echter niet goed wordt verwijderd of intact gehouden wordt dan kunnen er asbestvezels vrijkomen.

Zwarte zonnepanelen

Welke asbest producten zijn er allemaal geweest?

Er zijn vele producten waarin asbest was verwerkt. Zo zijn er golfplaten welke tegenwoordig nog volop verwijderd worden. Ook is er asbest gebruikt als een folie onder de vloer en is in lijmen, cement en in isolatie gebruikt. Er zijn daarom vele zolders afgetimmerd met asbestplaten.

Asbest types inventarisatie

De eerste stap om asbest te laten verwijderen begint met het laten inventariseren van het asbest. Er zijn verschillende methodes om de asbestinventarisatie uit te voeren. Er wordt onderscheid gemaakt in de soorten en types inventarisaties. Je kunt een type A laten doen, maar ook een type B, 0 of G. Laten we ze doornemen.

  • Type A asbestonderzoek
    Dit onderzoek is een volledige inventarisatie van het direct waarneembare asbest of de asbest besmette zaken. Specialisten maken gebruik van licht handgereedschap en doet zo een onderzoek. En wordt vaak uitgevoerd voor een sloopmelding.
  • Type B asbestonderzoek
    Hier gaat het om hechtgebonden toepassingen. Het is een onderzoek om niet direct waarneembare asbesthoudende bronnen te ontdekken. Het is vaak een aanvullend onderzoek op basis van het eerste onderzoek.
  • Type 0 asbestonderzoek
    Dit type onderzoek wordt gedaan voor een risicobeoordeling volgens het NEN-2991 norm. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te ontdekken of er een blootstellingsrisico is in een gebouw dat nog in gebruik is. Het is niet geschikt om een sloopmelding aan te vragen.
  • Type G asbestonderzoek
    Dit is een aanvullend uitgebreid onderzoek op het type A onderzoek. Het is een risicobeoordeling met betrekking tot de gebruikssituatie en zal op basis hiervan de asbestspecialist een asbestbeheersplan opstellen. Hierin staat hoe er met de asbesthoudende zaken omgegaan moet worden als men ze niet wilt verwijderen. Zie ook asbest verwijderen.

Asbest en zonnepanelen

AsbestspecialistenBij het laten plaatsen van zonnepanelen is het altijd verstandig om na te gaan of je niet te maken zult krijgen met asbest. Bij oudere daken van schuren of andere gebouwen die gebouwd zijn voor 1993 is de kans aanwezig dat asbest verwerkt is in de constructie. Asbest is zeer gevaarlijk en dient op de juiste manier verwijderd te worden zoals hierboven al beschreven is.

Daarom hebben wij de volgende website Asbest-Subsidies.nl voor je gevonden met meer informatie over dit onderwerp. En kun je tevens asbestverwijderaars inschakelen indien asbest aanwezig is.

Zonnepanelen en asbest zijn een goede combinatie! Het klinkt misschien niet direct logisch, tot je weet dat vanuit de overheid en de provincies verschillende subsidie programma’s waren om asbest te vervangen en om dan op het nieuwe dak zonnepanelen te plaatsen. De regeling 'Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop' was een voorbeeld van een laatste regeling.

Een algemene benadering

De meest eenvoudige benadering om erachter te komen wat de kosten van verwijdering zijn is simpelweg door te kijken wat de algemene kosten zijn. Je kunt een inventarisatie voor ongeveer €350 euro laten doen. Het laten verwijderen van asbest in een ruimte van 35 vierkante meter zal rond de €750 euro kosten. Voor de exacte prijzen kun je het beste in contact komen met asbestbedrijven in jouw regio.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Bron:

> Rijksoverheid
> Asbest
> Arboportaal over asbest
> Atlasleefomgeving
> Stichting Certificatie Asbest Ascert
> Inspectie leefomgeving over asbest
> Landelijk Asbestvolgsysteem

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven