Daken van winkeliers, onder andere de winkelpanden in gewone straten, zijn vaak geschikt voor stroomopwekking door middel van zonnepanelen. De regering heeft aantrekkelijke regelingen getroffen voor ondernemers om zonnepanelen aan te schaffen. Maar er zijn wat dingen die je daarbij moet weten. Is je dak er geschikt voor om er bijvoorbeeld zonnepanelen op te installeren? Daarnaast is het natuurlijk goed om te weten wat de kosten en baten zijn van zonnepanelen. Ook zijn er nog andere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zaken als aanmelding, monitoring en onderhoud mogen niet je aandacht verliezen.
Er zijn door de overheid een aantal belasting- en subsidieregelingen voor ondernemers ingesteld. Zo bestaat er de Milieu Investeringsaftrek, de MIA. Daarnaast is er de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen, afgekort VAMIL. Een derde regeling is de EIA, oftewel Energie Investeringsaftrek. De EIA en MIA kunnen niet samen worden ingezet, tenzij er sprake is van het verwijderen van asbestdaken. Maar als je geen asbestdak wilt verwijderen en daar zonnepanelen voor in de plek wilt laten komen, dan gaan deze twee regelingen niet samen. Andere combinaties van deze regelingen zijn wel mogelijk. Er zijn meer regelingen zoals ook de SDE+ regeling. Zie pagina fiscale regelingen voor winkeliers.
Voor een winkel kan het voordelig zijn om gebruik te maken van zonnepanelen. Ondernemingen betalen ten eerste geen BTW over de aankoop en het onderhoud van zonnepanelen. Daarmee bespaar je al 21% in materiaalkosten en 9% op investering in arbeid. Dat verkort de terugverdientijd voor een groot deel. Het installeren is gemiddeld 20 tot 25 procent van de totale aanschafprijs.
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven